ASML lijkt goud in handen te hebben, in een wereld waar chips onmisbaar zijn

ASML (ASML)

ASML is een van de grootste fabrikanten van chipmachines in de wereld. Het bedrijf is gevestigd in Veldhoven en heeft klanten als Intel en Samsung. Afgelopen dinsdag maakte ASML hun kwartaalcijfers bekend en die logen er niet om. De omzet lijkt in het komende jaar alleen maar te groeien en daarbij pakken ze ook nog eens een hogere winstmarge. Win-win dus. Wij hebben ons eens verdiept in de wereld van chips en hebben onderzocht waar dit succes nou vandaan komt.

De voorspellingen zijn dus hoog en dat heeft drie redenen. Ten eerste is er een inhaalslag gaande ten op zichte van het afgelopen jaar. Bedrijven waren tijdens de coronacrisis toch wat voorzichtig met nieuwe investeringen zoals chipmachines, maar lijken nu weer vertrouwen te hebben in de toekomst. De nieuwste chipmachine kost dan ook zo’n 100 miljoen, dus daar denk je wel even twee keer over na. Ten tweede heeft corona de wereld een stuk digitaler gemaakt waardoor er nu op ontzettend veel plekken chips nodig zijn. Denk hierbij aan computers en telefoons, maar ook aan auto’s en wasmachines. De vraag is dus hoger en daardoor zijn er ook steeds meer chipmachines nodig. Tot slot lijken bedrijven en landen steeds meer in eigen land producten te willen produceren, wat ervoor zorgt dat er ASML op veel meer klanten kan rekenen. Het bedrijf verwacht een groei van zo’n 30% en zal dan in totaal 18 miljard gaan verdienen.

Toen dinsdag deze cijfers bekend werden gemaakt waren veel beleggers er dan ook als de kippen bij. Het aandeel schoot omhoog met bijna 10%. Momenteel lijkt het aandeel weer iets te stagneren, maar wij hebben hoge verwachtingen. Jullie ook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.