Bedrijven die worden gerund door de oprichter blijken stuk succesvoller

De geschiedenis van een bedrijf kan jou als belegger soms relevante informatie geven. Als je je verdiept in het ontstaan van het bedrijf en de weg die het heeft afgelegd, komen er soms verassende gegevens naar boven. Wij vinden het daarbij belangrijk om te kijken naar bedrijven die nog steeds worden gerund door hun oprichter. Deze ‘Founder Led Companies’ zijn vaak succesvoller dan bedrijven die een andere eigenaar hebben gekregen. De energie en passie die een oprichter heeft lijkt er dus voor te zorgen dat een bedrijf daadwerkelijk beter presteert. Een interessante ontdekking waar wij wel wat meer over wilden weten.

Een Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat ‘Founder Led Companies’ het zo’n 3,1 keer beter doen dan bedrijven die dit niet zijn. Dit is onderzocht in de periode van 1999 tot 2014 onder de 500 grootste bedrijven uit de VS (S&P 500). Amazon en Facebook zijn natuurlijk met Jeff Bezos en Mark Zuckerberg een van de grotere voorbeelden van dit fenomeen. Maar ook in Nederland zien we tal van bedrijven die nog steeds worden geleid door hun oprichters. Zo wordt Adyen, een van ‘swerelds grootste betaalplatformen, en Just Eat Takeaway, het moeder bedrijf van Thuisbezorgd, nog steeds geleid door de oprichters. Dit betekent natuurlijk niet dat bedrijven die niet meer in handen zijn van hun oprichter niet succesvol zijn, maar dit kan in sommige gevallen zeker een rol spelen. Op het internet zijn genoeg lijstjes te vinden met dergelijke bedrijven, naar onze mening zeker het bekijken waard.

Kijken jullie ‘Founder Led Companies’ of hechten jullie hier totaal geen waarde aan? Wij zouden het in ieder geval wel weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.