Bewust verlies maken om vervolgens keihard te groeien, hoe zit dat?

Bij het zoeken naar potentiële groeiaandelen is het belangrijk dat het betreffende bedrijf financieel gezond is. Om hierachter te komen zal je wat research moeten doen naar de behaalde resultaten. Dit kan nog wel eens complex zijn aangezien bedrijven soms bijna geen winst maken of zelfs keihard verlies draaien, maar toch groeien op de beurs. Laten we in het kort dit eens verder toelichten!

Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om hun behaalde resultaten te delen met hun aandeelhouders. Deze cijfers zijn vaak te zien bij je broker of in jaarverslagen van het bedrijf. Bij het bekijken van de cijfers kan je vaak een aantal simpele conclusies trekken. Het bedrijf maakt bijvoorbeeld steeds meer winst in de afgelopen jaren en de winst stijgt geleidelijk mee. Dat zegt dus al iets over de groei van het bedrijf. Het kan ook voorkomen dat bedrijven veel omzet maken, maar juist verlies draaien. Op het eerste opzicht klinkt dat gek, maar dit kan ook juist bewust zijn. Bedrijven die hard willen groeien, neem bijvoorbeeld JustEat Takeaway, investeren veel geld om groter te worden. Dit doet JustEat met de intentie om marktleider te worden op het gebied van food delivery. Zij willen dus de grootste ter wereld worden om vervolgens hoge winsten te behalen.

Het lezen van cijfers is dus niet altijd even gemakkelijk, maar is wel degelijk belangrijk. Door je te verdiepen in de bedrijfsresultaten heb je vaak al een goed beeld van de strategie over het bedrijf. Hebben jullie meer tips bij het lezen van cijfers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.