Chip ETF kan wel eens flink gaan profiteren van enorme chiptekort

VanEck Vectors Semiconductor UCITS ETF (SMH)

Nadat we ons afgelopen week hebben verdiept in de chipindustrie, kwamen we er al snel achter dat er een schreeuwend tekort heerst. Bedrijven als Philips en Volkswagen hebben zelfs de productie moeten verlagen vanwege het tekort. Wij als beleggers kijken natuurlijk altijd naar potentiële groeisectoren en het ziet ernaar uit dat het chiptekort wel eens lucratief kan uitpakken. Aangezien zo ongeveer de hele sector een graantje van dit tekort lijkt mee te pikken, is een ETF naar onze mening een ideale uitkomst. Maar laten we eerst even uitleggen wat chips zijn en hoe deze worden gemaakt.

Chips worden, zoals veel al jullie waarschijnlijk al weten, gebruikt in immens veel apparaten. Dit kunnen huishoudelijke apparaten zijn, zoals wasmachines en keukenapparatuur, maar ook auto’s en computers. Tijdens de coronacrisis bleek dat mensen veel geld over hadden (geen vakantie en uitjes) wat zorgde voor een hoge vraag naar producten waar chips in zitten. Het productieproces van een chip is nogal complex. Chips worden ook wel halfgeleiders (semi-conductors) genoemd en op een chip zit een heel klein stukje silicium (soort metaal) waarop een grote hoeveelheid microscopisch kleine elektronische schakelingen zitten. De vraag is dus hoog en bedrijven in de chipindustrie maken overuren. Reden genoeg dus om eens te kijken welke ETF deze bedrijven in hun mandje heeft.

In de VanEck Vectors Semiconductor UCITS ETF zitten in totaal 25 semiconductor bedrijven die wereldwijd zijn gevestigd. Intel is met zo’n 20% de grootste speler in de ETF, maar ook het Nederlandse NXP en ASML zitten erin. Hebben jullie vertrouwen in de chipindustrie, of loopt de beurs wat te veel op de zaken vooruit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.