Kings & Aristocrates

Iedereen droomt er wel eens van om een vast inkomen door middel van beleggen te genereren. Wanneer je een redelijk vermogen hebt kan het dividend van een aandeel hiervoor zorgen. Het dividend is een winstuitkering van een bedrijf naar haar aandeelhouders toe. Dit dividend wordt soms verlaagt of verhoogt en verschilt per aandeel. Het leek ons goed om dit eens nader te onderzoeken. Kings en Aristocrates spelen daarbij een interessante rol.

Vermogende beleggers zijn vaak opzoek naar bedrijven die betrouwbaar zijn als het gaan om dividend. Zij kijken dan ook vaak naar Kings en Aristocrates. De term Aristocrate wordt toegekend aan een bedrijf dat al 25 jaar lang hun dividend heeft gehouden of heeft verhoogd. Kings zijn bedrijven die maar liefst 50(!) opeenvolgende jaren hun dividend hebben gehouden zoals het was of zelfs hebben verhoogd. Dit betekent dus dat dergelijke bedrijven zowat elke vorm van crisis wel hebben overleefd. Een ongelofelijke prestatie die door veel mensen niet onopgemerkt blijft.

In Nederland zijn er niet veel bedrijven op te noemen die onder een van deze twee ‘’prijzen’’ vallen. Philips (26 jaar) en Unilever (54 jaar) zijn de bekendste in dit rijtje en worden niet voor niets gezien als ijzersterke bedrijven. In de VS zijn bedrijven als Coca-Cola (58 jaar), Johnson en Johnson (58 jaar) en Colgate-Palmolive (57 jaar) in deze categorie terug te vinden. De recordhouder op het gebied van langste opeenvolgende jaren dividend behouden of verhogen is Amer. States Water met 66 jaar. Het dividend dat zij uitkeren is overigens niet iets waar je het voor moet doen, momenteel namelijk zo’n $0,335 per aandeel ($78).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.